Herkese merhaba, özellikle bu pandemi döneminde evinde pizza yapmayan kalmamıştır. Biz ailece pizza sevdiğimiz için yıllardır bizim evde aslında yapılmaktaydı ama Türk mutfağı severlerinin de gözde tariflerinden olduğunu açıkçası pandemi döneminde öğrenmiş oldum :)
Önceden verdiğim verdiğim pizza hamuru ve pizza sosu çok sevilmiş olmalı ki sizlerden ayrı ayrı değil tamamı ile karışık pizza tarifi vermem konusunda çok talep aldım. Bunca zaman sonra klavyenin başına geçebildiğim için üzgünüm ama işte tüm detayları ile karışık pizzamız :)
MALZEMELER
Hamur Malzemeleri;
- 3.5 su br. un
- 1pk instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1/2 br. süt
- 1 su br. ılık su (200ml)
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
Sos Malzemeleri;
- 1 pk. domates püresi (200gr)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş yada ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı kuru kekik
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- tuz
- karabiber
İç Malzemeler;
- 1/2 kangal sucuk
- 5 tane kokteyl sosis
- 100 gr. taze mantar
- 1 tane yeşil biber
- 1 tane kapya biber
- 1/2 konserve mısır
- 150 gr. rendelenmiş mozzarella yada taze kaşar
- 10-12 tane siyah zeytin
YAPILIŞI
Öncelikle hamurunuzu hazırlamalısınız ki mayalanma sürecini beklerken sos ve iç malzemeleri hazırlayabilesiniz. Zaman kazanmanız açısından ilk önceliği hamurunuza verin.
Yoğurma işlemini yapacağınız kaba un, tuz ve mayayı iyice harmanladıktan sonra ortasını havuz gibi yapıp sıvı malzemeleri ilave edin. (sıvı malzemelerinizi hazırlarken oda ısısından biraz daha sıcak suyun içerisine şekeri katıp erittikten sonra karışımı dökünüz!!!)
Hamur pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurduktan sonra üzerine sofra bezi örterek ılık bir ortamda 1 saat hamuru mayalanmaya bırakın.
Hamurunuz mayalanırken pizza sosunuzu ve iç malzemeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Mayalanıp 2 kat kabarmış olan hamuru tekrardan 5 dakika yoğurun ve kullanacağınız tepsilere uygun şekilde açın ve 1 saat daha tepside mayalandırın. Unutmayın Açtığınız hamur iki kat kalınlaşacaktır. Onu göz önünde bulundurarak nasıl seviyorsanız o kalınlıkta hamur açmalısınız.
Tepsi mayası da tamamlandıktan sonra hamura çatal ile delikler açıp öncelikle sosu pizzalara eşit miktarda yaymalısınız. Sos ne çok az ne de çok aşırı olmamalı. Rendelediğiniz peynirin bir kısmını sosun üzerine yaydıktan sonra doğrayıp hazırladığınız iç malzemeler ile pizzanızı renklendirip, kalan peyniri en üst kısma eşit olarak yayın. Ve beklenen son :) 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Şimdiden afiyet olsun...
Yorumlar