Zor zamanlardan geçtiğimiz, evlerimizde kalmak zorunda olduğumuz ve dün itibari ile sokağa çıkma yasağı yaşadığımız şu günlerde evde ekmek yapmak vazife gibi oldu. Sanırım hamur yoğurmak insanı birazcık rahatlatıyor.
Bugün sizlere çok sevdiğim birsinden öğrendiğim, vakfıkebir ekmeği tadında olan bir ekmek tarifi vereceğim.
MALZEMELER
- 1 kg. un
- 2,5 su br. oda sıcaklığında laktozsuz süt (250 ml. bardak)
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta sarısı (üzeri için)
- susam yada çörek otu (üzeri için)
Un, tuz, şeker ve mayayı öncelikle güzelce karıştırıp bu karışıma sütü ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur önce sert gibi gelecek fakat yoğurduk hafif elastik yapıda, ele yapışmayan bir hamur halini alacak.
İyice yoğurduğunuz hamurun üzerini örtüp, 45 dakika mayalanması için ılık bir ortamda bekletin. Ben genelde nemli bir bezi hamura temas ettirmeyecek şekilde örtüp dinlendiriyorum.
45 dakika sonunda hamuru tekrardan iyice yoğurup, dilediğiniz şekli verdikten sonra tepsiye koyun ve hamurun üzerine bıçakla 1-2 cm derinlikte olacak şekilde kesikler atın. Bu aşamadan sonra yaklaşık 25-30 dakika kadar da pişireceğiniz tepsi üzerinde mayalandırın. Bu aşamada da temiz ve kuru bir bez ile hamuru örtün ki hamurunuz kuruyup kabuklanma yapmasın.
Tepside ki bekleme aşamasından sonra iyice kabaran ekmeğinizin üzerine yumurta sarısı sürüp susam/çörek otu ile tatlandırdıktan sonra 180-200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
Şimdiden afiyet olsun :)
Not: Ekmeği fırınlarken, fırınınızın zeminde arka kısma yakın olacak şekilde ısıya dayanıklı su dolu bir kase koymayı unutmayın. Böylece ekmeğinizin pişerken kurumasını önlemiş olursunuz. Ayrıca benim ekmeğim kadar koyu bir ekmek yapmak istemezseniz, yumurta sarısını birazcık sulandırdıktan sonra ekmeğinize sürebilirsiniz.
Yorumlar