EV YAPIMI LAZANYA TARİFİ

   Merhaba bu gün sizlere çok sevdiğim lazanya tarifini vereceğim. Bu güne kadar hep hazır satılan lazanyalardan alır ve sadece içini kendim yapardım. Bu Covid_19 ile mücadele günlerine tam gaz devam ederken hamuru neden evden yapmıyorum diye düşündüm ve hemen tarifimi hayata geçirdim :)
   Emin olun hamuru kendiniz yaptıktan sonra bir daha asla hazır lazanya hamurlarından  kullanmayacaksınız çünkü inanılmaz lezzet farkı var. 
   Ben hamura şekil verirken sürekli kullandığım makarna makinem ile yaptım ama sizler pişirmek için kullanacağınız kabın boyutlarında hamurunuzu açarak da yapabilirsiniz.

Marcato Lazanya Makinesi

MALZEMELER
Hamur malzemeleri

  • 150 gr un
  • 150 gr durum buğdayı unu (yoksa yerine normal un kullanılabilir)
  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su

İç harç malzemesi

  • 500gr. dana kıyma
  • 2 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane boy kuru soğan
  • 1 tane kerevizin sapı (yaprakları ile)
  • 3 tane küp doğranmış domates 
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri

Beşamel Sos

  • 1 kahve fincanı dolusu un
  • 50 gr tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 lt süt
  • 1.5 çay bardağı taze kaşar rendesi
  • Tuz
  • Karabiber
YAPILIŞI
   İlk olarak hamuru hazırlayın çünkü en az yarım saat dinlenmesi gerekli.
   Unu tezgaha yayın ve orta kısmını havuz gibi açın. İçine yumurtaları kırıp tuz serpin ve yavaş yavaş ortaya unları çekerek hamuru yoğurmaya başlayın. Makarna hamurları sert kıvamlı olduğu için suyu çok kontrollü bir şekilde yavaş yavaş kıvamına göre ekleyin. Sert ve ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru film streç ile sarıp en az yarım saat dinlendirdikten sonra mantı hamuru kalınlığında açın. Eğer benim gibi marcato makineniz varsa hamurunuzu 6 numaraya kadar inceltin. Hamurun inceliğini görselde de görebilirsiniz;

Makarna hamuru

Açtığınız hamuru kullanacağınız kaba göre kesip yağlı kağıtlar arasına koyarak biraz kuruması için bekletin. Ben iç malzemeleri hazırlarken hamurlar hafif kuruyup istediğim kıvama gelmişti. Lazanya 7 kat olacak şekilde hamurlarınızı hazırlayın. 
   Lazanya hamurlarınızı hazırladıktan sonra kıymalı iç harcı hazırlamaya başlayın. Öncelikle yemeklik doğranmış soğanı zeytin yağında yumuşayana kadar kavurun. Yumuşayan soğanlara 2 diş sarımsak ve kıymayı ekleyin. Kıyma renk değiştirdikten sonra zar şeklinde doğranmış havuçları ekleyip, kıyma suyunu çekene kadar soteleyin. 
   Kavrulan kıymaya salçaları katıp kavurun ve arkasından domatesleri ekleyin. Domateslerde bir iki taşım kaynadıktan sonra ince doğranmış kereviz sapını, tuzu ve karabiberi ekleyip biraz kavurduktan sonra iç harcınız hazır demektir. 

   En son beşamel sosunuzu hazırlayın ki kabuk tutup sertleşmesin. 
Tereyağını erittikten sonra unu kokusu çıkana kadar iyice kavurun. Dikkat edin unun rengi çok değişmesin. Daha sonra soğuk sütü azar azar ilave edin. Böylece topaklanma olmayacaktır. Sütü kattıktan sonra muhallebiden biraz daha sıvı bir kıvam bulana kadar karıştırarak pişirin. Kıvam aldıktan sonra damak tadınıza göre karabiber ve tuzu ekleyin. En son da kaşar rendesi koyup, kaşarlar eriyene kadar karıştırın. Altını kapattıktan sonra 2 3 dakika daha karıştırın ki fırın kabınıza koyarken ilk harareti geçmiş olsun.

   Şimdi her şey hazır, sıra bu muhteşem lezzetleri bir araya getirmekte :) 
Öncelikle kabın tabanına ince bir tabaka şeklinde beşamel sostan yayın ki lazanya kaba yapışmasın. Bu tabakanın üzerine sırasıyla lazanya hamuru, bir katman beşamel sos ve bir katman kıymalı harçtan koyun. 7 katı tamamlayana kadar bu sıralamaya devam edin.

lasagne

Kıymalı harcınızı önceden 7 parçaya bölerseniz paylaştırmanız daha kolay olur.
En son kata kaşar peyniri rendesi serpiştirdikten sonra 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz.
Şimdiden afiyet olsun :)

Yorumlar