KARAMEL PASTA TARİFİ (Tart/Kurabiye/Çikolata tadında)

   Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba. Havaların güzelleşmesi ile birlikte sanırım birazcık leyleği havada gördüm ve dolayısı ile de bloga zaman ayıramadım. Onca zaman sonra kendimi afetttirecek bir tarifi sizlerle paylaşmam gerektiği için bugün eşimin favori pastasının tüm detayları ile anlatacağım. Bu pastayı geçen senelerde yıl dönümümüzü kutlamak için yapmıştım, adınıda 7.yıl pastamız koymuştum ve eşim çok beğendiği için devamı geldi :)
   Tarifime pasta desemde aslında bir çok şekilde tüketmek mümkün. Bazı yiyenler tart gibi dedi, bazen küçük kareler halinde keserek ikramlık kurabiyeler haline getirdim. Uzun lafın kısası dilediğiniz şekli vererek ister çikolata ister tart ister pasta istersenizde kurabiye şeklinde sunmanız mümkün. Lafı daha fazla uzatmadan işte detaylar;
Karamel tart
MALZEMELER:

  • 2 paket burçak bisküvi
  • Tereyağ yada margarin (150gr.)
  • 2 fincan tozşeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 kutu sıvı krema ( 400ml)
  • 2 paket (80 gr olanlardan) sütlü çikolata
  • 2 paket (80 gr olanlardan) bitter çikolata
YAPILIŞI:
   Taban Kat:Burçak bisküvileri cheesecake yapar gibi rondoda toz haline gelene kadar parçalayıp 100 gr erimiş tereyağı ile karıştırın.Yapmış olduğunuz bu karışım taban kısmınızı oluşturacagı için nasıl şekil vermek isterseniz ona göre bir kaba yağlı kağıt serip iyice bastırarak yayınız. Ben pasta şekli vericeğim için yuvarlak kelepçeli pasta kabı kullandım. Eğer küçük ikramlıklar şeklinde yapıcaksanız dikdörtgen bir kap tercih edebilirsiniz.
   Hazırladığınız ve şekil verdiğiniz tabanı soğuyup iyice yapışması için buzdolabına kaldırıp, diğer katları yapmaya başlayabilirsiniz.
   Karamel Kat; Yapışmaz bir tavaya (teflon yada seramik) 2 fincan toz şekeri koyup kısık ateşte erimeye bırakın. Bu aşamada şeker iyice eriyip karamelize olana kadar kaşık değdirmemelisiniz. Tavayı arada sallayabilirsiniz fakat kaşık sürmüyoruz.Şekeriniz iyice eriyince 50gr.yağ ekleyip erittikten sonra kremaları da ekleyin.( kremadan yarım çay bardağı kadar ayırırsanız süslemek için kullanabilirsiniz.
   Kremaları eklediğiniz zaman tahta yada plastik bir kaşık yardımı ile iyice karışmasını sağlayın. İlk etapta topaklanma olucaktır merak etmeyin karıştırdıkça topaklanmalar geçicek. Topaklanmalar geçtikten sonra 1 paket vanilyayıda ekleyiniz. İyice homojen bir karışım elde ettikten sonra dolapta bekletmiş olduğunuz pasta tabanının üzerine karışımı döküp ılındıktan sonra yaklaşık yarım saat kadar dolapta bekletmenizi tavsiye ederim. Üzeri hafif kabuk tutmuş gb olması gerek.
   Çikolata Kat: Benmari usulu çikolataları erittikten sonra ocaktan alarak 1 yemek kaşığı tereyağını çikolataya yediriniz. Dolapta beklettiğiniz pastanızın en üst katını karışımı döktükten sonra ayırmış olduğunuz kremayı kaşık kaşık belirli bölgelere döküp kurdan yardımı ile fazla derine inmeden çikolata ile karıştırarak desen oluşturabilirsiniz. Pastanızın çıkolata katıda ılındıktan sonra en az 1 saat buzdolabında bekletiniz.
   Afiyet olsun...

Yorumlar