BABAANNEMİN FIRIN MAKARNASI TARİFİ

   Herkese merhabalar, bugün sizlerle babaannemin en sevdiğim yemeklerinden biri olan fırın makarnasının tarifini paylaşacağım. Herkesin babaannesinin yada anneannesinin meşhur tarifleri vardır.Babaanne köftesi,anneanne çorbası vs vs. Aynı şekilde bir başkası yapar ama o tat tutmaz ya işte benim fırın makarna aşkımda bu şekildeydi ama artık babaannemin lezzetinin aynısını tutturuyor olmanın mutluluğu ile hemen yaptığımı fotoğrafladım. :) Neyse lafı uzatmadan işte detaylar;
başamel soslu makarna

MALZEMELER:

  • 1 paket fırın makarna ( ben nuh'un Ankara markasının fırın makarnasını kullanıyorum)
  • 1 kalıp beyaz peynir (ezine yada süzme)
  • 2 yumurta
  • Kaşar peynir rendesi
  • pul biber
  • tuz
Beşamel sos malzemeleri;

  • 3 çorba kaşığı dolusu un
  • 75gr. tereyağ
  • 1 lt. süt
  • tuz
  • karabiber
YAPILIŞI:
   Öncelikle yumurtaları çırpın, beyaz peyniri rendeleyin ve bir kap içerisinde yumurta ve beyaz peyniri karıştırıp makarna için hazır hale getirin.
   Makarnalarınızı tuzlu suda diri kalıcak şekilde haşlayıp süzdükten sonra hazırlamış olduğunuz peynir ve yumurta karışımı ile iyice karıştırınız.
   Beşamel sosunuzu hazırlamak için;Çelik bir tencerede tereyağını eritiniz ve eriyen tereyağına unu katıp, un kokusu çıkana kadar kavurunuz. Un pembeleşir gb hafif renk değiştirmeye başlayınca azar azar soğuk sütü eklemeye başlayın. Bu aşamada sütü katıp katıp çırpınız ki un topak topak olmasın. Rendelediğiniz kaşar peynirinden 1 avuç kadarını beşamel sosunuza katıp karıştırınız.Beşamel sosunuz kıvamınız aldıktan sonra damak tadınıza göre tuz ve karabiberini katabilirsiniz. Benim bunu yaparken baharat için bir ölçüm yoktur genelde tadına bakarım.
   Şimdi sıra geldi bütün malzemelerinizi birleştirmeye :)
Öncelikle fırına sürmek için dikdörtgen bir borcamın taban kısmına beşamel sostan 2-3 kaşık kadar alıp borcamınızın dibine yayınız. Daha sonra hazırladığınız sostan 1 kase kadarını daha sonra makarnanın en üst kısmına dökmek üzere kenera alınız.
   Ayırdığınız beşamel sos dışında kalan bütün sosu hazır bekleyen makarnanıza ekleyip iyice alt üst ederek karışmasını sağladıktan sonra borcamınıza makarnanızı yayabilirsiniz.
   Borcama yaymış olduğunuz makarnanızın üzerine sırasıyla; ayırmış olduğunuz beşamel sosu, kaşar peyniri rendesini ve seviyorsanız biraz pulbiber döktükten sonra önceden ısınmış 180°C fırında kaşarlar eriyip üzeri kızarana kadar pişiriniz.
   Kalabalık bir davetiniz varsa,makarnanızı 1 gece önceden hazırlayıp servis yapmadan 20 dakika öncede fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun....
 

Yorumlar