RENKLİ PATATES PASTASI

   Merhabalar, türk mutfağının en sevilen besinlerinden biri olan patates ile sizler için şahane bir tarifim var. İster çay sofralarınızda çeşit olması için, ister içki sofralarınızda meze olarak isterseniz de davet sofralarınızda salata olarak adlandırabileceğiniz bu tarif görsel olarakda çok kuvvetli olduğu için herkes tarafından merakla tadılıyor.  Yaklaşan yılbaşı sofranızıda renklendiricek olan tarifin detayları;
patates salatası

MALZEMELER:

  • 7 tane patates
  • 1 limonun suyu
  • 4-5 adet havuç
  • 250 gr pancar turşusu(1/2 kavanoz)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 4 -5 sap taze soğan
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
Yoğurt Sosu Malzemeleri:

  • 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2-3 yemek kaşığı mayonez
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
YAPILIŞI:
   Öncelikle patatesleri soyup tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Yumuşayan patateslerinizi süzdükten sonra pürüzsüzleşene kadar ezin. Püre şeklini alan patateslerinize tuz, karabiber, hardal, limon suyu ve sütü ekleyip iyice birbirlerine karışması için harmanlayın.Ana harcınız hazır olduktan sonra harcı öncelikle 2'ye bölün ve bu parçalardan 1 tanesini yeniden 2'ye bölün ve ayrı ayrı kaplara koyun.(bu işlemden sonra elinizde 3 adet püre olucak)

Yeşil Kat: İlk başta 2'ye bölmüş olduğunuz harcı yani fazla olan patates pürenizin içine, iyice temizledikten sonra ince ince doğramış olduğunuz maydonozları, taze soğanları ve kimyonu ekleyip iyice karıştırın.

Kırmızı Kat::Hazır almış olduğunuz pancar turşunuzu fazla suyunu almak için süzün. Süzülmüş pancarlarınızı rondoda iyice çekin ve yeniden 2'ye ayırmış olduğunuz patates harcının biri ile iyice rengini verene kadar karıştırın.

Turuncu Kat: Öncelikle soyup rendelediğiniz havuçları zeytin yağında yumuşana kadar soteleyin. Sotelediğiniz havuçlarınız ılındıktan sonra son kalan patates harcı ile havuçları iyice karıştırınız.

Yoğurt Sos: 1/2 çay kaşığı tuz ile 1 diş ezilmiş sarımsağı karıştırdıktan sonra yoğurt ve mayonezide ekleyip iyice sosu karıştırınız. Patatesinizi kelepçeden çıkarttıktan sonra, servis yapmadan önce dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

   Streç film ile kapladığınız bir kelepçekli kalıpa dilediğiniz renk sırasına göre harçları kat kat döşeyiniz. Döşerken sıkıca harçları yerleştirmeniz gerekmektedir bunun için sırtı ıslatılmış bir kaşık ile bastırarak düzeltebilirsiniz. Kat Kat döşediğiniz patatesinizi buz dolabında en az 2 saat dinlendirdikten sonra kalıptan çıkartınız. servis yapmadan önce Dilediğiniz şekilde yoğurt sos ile süsleyip servis edebilirsiniz. Ben krema tabancası ile resimde gördüğünüz gibi süsledim. Sunum tamamen sizin zevkinize kalmış. Şimdiden  Afiyet olsun...

Yorumlar