İSTANBUL USULÜ FAVALI ENGİNAR TARİFİ

   Güneşin sıcak yüzünü gösterdiği bir sonbahar gününde, güzel bir zeytinyağlı tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bugün sizlere İstanbul usulü Favalı Enginar tarifini paylaşacağım. Önceden vermiş olduğum Portakallı Enginar Tarifimde sizlere enginarın ne kadar faydalı bir yemek olduğundan bahetmiştim. Bu sefer iki egelinin buluşmasından bahsedeceğim :) Fava, ege lezzetlerinin en yaygınlarından biridir. Yöreye göre değişik şekillerde yapılmakta olan fava, tuzlu sardalya ile tüketilir, ezmesi yapılıp kavrulmuş soğan ile yenir, kalıp şeklinde kesilecek şekilde yapılır ve birde iki egelinin buluşması ile enginar ile tüketilir. Favayı dilediğiniz zaman yapabilmek için mevsiminde baklayı alıp ayıklayıp temizledikten sonra buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmıyorum işte lezzet;
favalı enginar

MALZEMELER:

  • 6 adet enginar
  • 1 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 bardak su
  • 4 adet kesme şeker
  • 1 adet limonun suyu
  • tuz
Fava için gerekli malzemeler:

  • 1 bardak iç bakla
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 8 adet kesme şeker
  • tuz
NOT:Dilerseniz benim gibi arpacık soğan ile de yapabilirsiniz.Eğer arpacık soğan kullanıcaksanız 4-5 adet enginar için, 4-5 adet de fava için kullanabilirsiniz. Pişmiş olan arpacık soğanlarınızı, görselde gördüğünüz gibi süslemede de kullanmanızı tavsiye ederim.

YAPILIŞI:
   Tencereye soyulmuş soğanı bütün olarak koyun. Üzerine baklaları, yağı, şekeri ve tuzu ekleyin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip, baklalar iyice yumuşayana kadar pişiriniz.
   Ayrı bir yerde zeytin yağı ile unu iki dakika kadar kavurun.Su, şeker, limon suyu ve tuzu ekleyin. Temizlenip limonlu suda beklemiş olan enginarları tencereye yerleştirin ve soğanı bütün olarak ilave edip 60 dakika kısık ateşte pişiriniz.
   Enginarın ve baklaların içerisine bütün olarak koymuş olduğunuz soğanları çıkartınız.Baklaların suyunu çekmesi için 1 saat bekletin ve 1 saat sonra baklaları püre haline getiriniz.
   Servis yapıcağınız tabağa pişmiş olan enginarlarınızı, çukur kısımları yukarı bakıcak şekilde dizdikten sonra, püre haline getirmiş olduğunuz favanızı eşit miktarda enginarların çukur kısımlarına paylaştırıp, dere otu ile süsleyiniz. Soğuyunca afiyetle tüketebilirsiniz....

Yorumlar