Herkese merhaba, bizler için önemli dönemlerden biri olan aşure zamanının gelmesi ile birlikte evlerden miss gb kokular yükselmeye ve komşuların birbirine ikramlarda bulunduğu günler gelmiş bulunmakta. Herkesin kendince yorumladığı aşureler ardı ardına tadılmakta. Bende sizlerle babamın yapmış olduğu muazzam aşure tarifini paylaşmak istedim. İçerisindeki malzeme çeşitliliği ile birçok aşure tarifinden farklı bir tarif ve kendine hayran bırakan bir lezzet.... İşte;
MALZEMELER:
- 500gr. aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 200gr. kuru kayısı
- 200 gr. kuru incir
- 200 gr. kuru üzüm
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 100 gr. dolmalık fıstık
- 200 gr. çiğ badem (kabuksuz)
- 100 gr. iç şamfıstık
- 100 gr. hindistan cevizi
- 100 gr. toz fındık
- 100 gr. toz şamfıstık
- 400 gr. nar
- 200 gr. medine hurması
- 300 gr. ceviz
- 4 su bardağı şeker
- 3 lt. su
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 su bardağı süt
- 1 çubuk tarçın
- az toz tarçın
- 1 ayva (küp doğranmış)
- 1/2 sert amasya elması (küp doğranmış)
- 8 tane karanfil
- 1/2 portakal kabuğu rendesi
Bir gün önceden ayrı ayrı yerlerde buğdayı, nohutu ve fasulyeyi ılık suya koyarak bir gece bekletin. Üzüm, kayısı ve kuru incirleri de küçük parçalara bölerek ayrı kaplarda suya koyunuz.
Ertesi gün fasulye ve nohutu haşlayın. Haşlanmış nohutun dışındaki zarları temizleyin. Aşurelik buğdayı 3 lt su ile kaynatın. Çubuk tarçın ve karanfilleri baharat süzgeci yada tülbente sararak kaynattığınız aşurelere ekleyin. Buğdaylar patlayıp su koyu kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edin.
İyice kıvam alan suya öncelikle kayısıları suyu ile birlikte katıp bir taşım kaynatın. Üzümü de suyu ile katıp bir taşım daha kaynattıktan sonra fındık, ceviz, şamfıstık ve dolmalık fıstıkları katıp kaynatmaya devam edin.
Elma, ayva, portakal kabuğu rendesi ve hurmaları kaynamakta olan aşureye katın. Nohutu ve fasulyeyi 1 bardak süt ile birlikte karışıma ekleyin. Kaynamakta olan karışıma şeker ve balı ekleyip 7-8 dakika kaynatmaya devam edin.Kararmaması için son olarak suyu ile birlikte kuru inciri katıp bir taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatınız.
Kaselere paylaştırdığınız aşurelerinizi toz malzemeler(fındık,şamfıstık,hindistan cevizi,tarçın) ve nar ile dilediğiniz gibi süsleyip soğuyunca servis ediniz. Sofralarınızın bereketi bol, ağzınızın tadı daima tatlı olsun. Sevgi ile....
Yorumlar