İşte Türk mutfağının vazgeçilmezi ve çoğu kişi tarafından sevilen yemeği Zeytinyağlı Yaprak Sarma (dolma) tarifini bugün sizlerle paylaşacağım. Hem çay sofralarının hem akşam davet sofralarının bence en vazgeçilmezlerinden ve çoğu zaman hayat kurtaran yemeklerindendir kendisi :)
Hemen hemen bütün tarifleri birbirine benzese de çoğu zaman yapanın damak tadına göre farklı lezzetler ortaya çıkmaktadır çünkü kimi bol ekşili kimi ekşi olmadan severken, bazıları da benim eşim gibi tatlısı (üzüm,fıstık) az seviyor.
Ben tarifi sizlere olması gerektiği gibi normal ölçülerde anlatacağım ama siz dilediğiniz gibi baharatları damak tadınıza göre kullanırsınız. Ayrıca bu tarifteki dolma içini yaparak yaprak sarma yapmak zorunda değilsiniz. Tarifini vereceğim içi hazırlayarak biber içi doldurup Zeytinyağlı Biber Dolması da yapabilirsiniz.
İşte size bir dolma klasiği :)
Hemen hemen bütün tarifleri birbirine benzese de çoğu zaman yapanın damak tadına göre farklı lezzetler ortaya çıkmaktadır çünkü kimi bol ekşili kimi ekşi olmadan severken, bazıları da benim eşim gibi tatlısı (üzüm,fıstık) az seviyor.
Ben tarifi sizlere olması gerektiği gibi normal ölçülerde anlatacağım ama siz dilediğiniz gibi baharatları damak tadınıza göre kullanırsınız. Ayrıca bu tarifteki dolma içini yaparak yaprak sarma yapmak zorunda değilsiniz. Tarifini vereceğim içi hazırlayarak biber içi doldurup Zeytinyağlı Biber Dolması da yapabilirsiniz.
İşte size bir dolma klasiği :)
MALZEMELER:
- 250 gr. asma yaprağı
- 4 adet orta boy kuru soğan
- Bir su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstık)
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 buçuk tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet taze nane yada 1 yemek kaşığı kuru nane
- Yarım demet dereotu
- Yarım çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 4 çorba kaşığı limon suyu
- tuz
Öncelikle kullanacağınız yapraklar taze ise kaynayan sıcak tuzlu suda 3-5 dakika kadar haşlayıp soğuk suya tutunuz. Salamura ise; ılık su ile 4-5 kez suyunu değiştirerek yıkayınız ve sudan çıkartınca elinizle sıkarak suyunu iyice akıtınız.
İÇ HARCIN HAZIRLANIŞI;
Tencereye zeytin yağını alıp fıstıkları ve zar şeklinde doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.Pembeleşen soğanlara yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyip, pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım. Kavrulan karışıma yarım su bardağı kaynar suyu, kuş üzümlerini, tuzu ve şekeri ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim ve ateşten alalım.
Ateşten aldığımız pirince, kıyılmış maydanozu, kıyılmış naneyi, kıyılmış dereotunu, limon suyunu ve baharatları ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
Yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde yaprağımızı kesme tahtasına koyup içerisine bir miktar hazırladığımız içten koyup sigara böreği sarar gibi saralım.
Tencerenizin dip tutmaması için dolmalarınızı dizmeden önce 1 sıra yaprak ile tencerenin dibini kaplayın. Yaprak ile kapladığınız tencerenize aralık olmayacak şekilde yan yana (sıkı sıkı) dolmalarınızı güzelce diziniz. Zeytinyağlı Yaprak Sarmaları tencereye dizdikten sonra yaprakların kararmamaları için en üstü yine bir sıra yaprak ile kaplayın.
Bol ekşili seviyorsanız en üstü kapladığınız yaprakların üzerine 2-3 dilim limon koyabilirsiniz. Yarım çay bardağı kadar zeytin yağını dolmaların üzerine gezdirip varsa dolma taşı yoksa bir tabak ile dolmalara ağırlık olması için üzerine koyunuz( ağırlık sayesinde dolmalar dağılmadan pişer) Dolmaların yarısına gelecek kadar kaynar suyu ilave edip kısık ateşte 40-50 dakika kadar pişirin.
Pişme esnasında suyunu ara ara kontrol ediniz. yapraklar yumuşamadıysa ve suyu bitmek üzereyse 1 parmak ekleyebilirsiniz.
Pişen yemeğiniz tenceresinde soğuduktan sonra servis tabağına alıp süsleyerek servis yapabilirsiniz. Soğumadan tencereden almayın yapraklar yırtılıp sarmalar dağılabilir.
Bereketli sofralarınız olsun :) Afiyetle...
Yorumlar