DEV KEK TARİFİ

   Yine yeni yeniden buralardayım:) Köstebek misali bir gözüküp bir kaybolduğumun farkındayım ama maalesef uzunca bir zamandır bloga vakit ayıracak zaman bulamadım:( Paylaşmaya vaktim olmasa da hazırda bekleyen onlarca tarif olduğunu bilmenizi isterim. Hepsini sırayla sizlerle paylaşacağım.
   Bugün sizlerle çocukluğumdan beri canım ne zaman kek istese yapmış olduğum Gülnur teyzemin 4 yumurtalı kek tarifini paylaşıyorum :) Bu kekin dev gibi kocaman ve puf puf olmasının dışında bence en güzel özelliği bayatlamıyor olması. İşte görseli ve işte tarif :)

bayatlamayan kek


MALZEMELER:
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3 su bardağı un
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (ay çiçek / mısır özü)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 pk. vanilya
  • 1 pk. kabartma tozu
  • İstiyorsanız içine malzeme ekleyebilirsiniz (kakao, damla çikolata, ceviz, fındık, tarçın, kuru meyve vs. )
YAPILIŞI:
   Öncelikle bütün malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat ediniz. Böylece kekiniz daha güzel kabarır ve puf puf olur.
   İlk olarak yumurtaları şeker ile iyice beyazlaşana kadar çırpalım. İyice krema kıvamı alan yumurtalara süt ve sıvı yağı ekleyip 2 dakika daha karıştırdıktan sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kek harcı iyice boza kıvamını alana kadar mikser ile çırpmaya devam edelim. 
   Eğer kekinizi çikolatalı, fındıklı, meyveli olarak daha çok seviyorsanız bu tarife istediğiniz malzemeyi katıp kendi damak zevkinize göre bir kek şöleni oluşturabilirsiniz. 
   Hazırladığınız karışıma dilediğiniz malzemeyi katıp iyice harmanladıktan sonra yağlanmış ve üzerine un serpilmiş (kalıba yapışmadan kekin ayrılmasını sağlıyor) kek kalıbınıza harcınızı dökme vakti gelmiş demektir.
   Önceden 170°C derece ısıtılmış fırınınıza kek kalıbınızı koyup fırının kapağını kapattıktan sonra ısıyı hemen 140°C dereceye düşürün ve 50 dakika pişiriniz. 50 dakika boyunca fırının kapağını asla açmayın ve 50 dakikanın sonunda tahta bir şiş yada kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer hamur kürdana yapışmazsa kekiniz pişmiş demektir ama biraz yapışma varsa 10 dakika kadar daha pişirmeye devam edin. 

NOT: Fırın ayarınız daha yüksek ısıya sahip ise (170°C yerine 200°C gb ) pişim kontrolünüzü 50 dakika değil 40 dakika önce  gerçekleştirebilirsiniz.
Afiyetli, neşeli, bereketli sofralarınız olması dileklerimle, Sevgiler....



Yorumlar