Merhabalar, sizlerle yine çok sevilen bir meze çeşidi olan muhammara tarifini paylaşacağım. Bereketli dememin sebebi hem bayat ekmeklerin değerlenmiş olması hem de bir sürü baharatın azar azar birleşimi ile ortaya kocaman bir tat ve porsiyon çıkması. Ben yapıp bir kavanoz içerisinde buzdolabında muhafaza ediyorum ve resimde görüldüğü gibi azar azar sofraya koyuyorum. Bittikçe bayat ekmeklerinizi değerlendirmek adına yapıp saklayabilirsiniz. İşte malzeme listemiz;
MALZEMELER:
- 3-5 adet bayat ekmek içi
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 limonun suyu
- 1/2 bardaktan biraz fazla ceviz (ne çok ince ne çok iri dövülmüş olmalı)
- zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı dolusu karabiber
- 1 tatlı kaşığı dolusu pul biber
- 1 tatlı kaşığı dolusu kekik
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
- 4-5 diş sarımsak
- zeytinyağı ( yarım su bardağı kadar)
YAPILIŞI:
Öncelikle ekmek içlerimizi iyice un ufak olana kadar rondodan geçirelim. Daha sonra salçaları, limon suyunu, ceviz içini, ezilmiş sarımsağı ve baharatları ekleyip iyice harmanlayalım. Karışım birbiri ile özdeşleştikten sonra azar azar zeytin yağımızı ekleyelim. İstediğiniz yumuşaklık kıvamına gelene kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bütün malzemelerin oranlarını damak zevkinize göre ayarlayabilir, dilediğiniz kıvamda yapabilirsiniz.
Hazır olan muhammaranızı kapaklı bir kavanoz yada saklama kabı ile buz dolabında muhafaza ediniz.
Sevgi ile dolan sofralarınız olması dileklerimle, afiyet olsun....
Yorumlar