EV YAPIMI KAVURMA TARİFİ

Merhabalar,
Ev Yapımı Kavurma
Sizlerle Kurban Bayramının olmazsa olmazı olan ev yapımı kavurma tarifimi paylaşmak istedim.Ben bu tarifi bayramda buzluğa koyup dinlendirdiğim et ile yaptım fakat isteyen herkes kasaptan temin ettiği kavurmalık (kuşbaşı doğranmış) eti ile de bu tarifi yapıp buzdolabında dilediği zaman dilimleyip afiyet ile yiyebilir...

MALZEMELER:

  • 3 Kg. kavurmalık et (Yağları ile doğranacak)
  • 1 orta boy soğan
  • 50 gr tereyağ
  • karabiber
  • tuz
YAPILIŞI:
  Kurban etinizi yağları ile kuşbaşı doğrayınız. Eğer kavurmalık etinizi kasaptan aldıysanız yağlarını ayırmamasını yada ayırsa bile size vermesini rica ediniz. Kısacası etinizi yağlı  istediğinizi elirtiniz. Ne kadar yağlı et olursa o kadar lezzetli olur. Hazırladığınız etlerinizi derin bir tencereye koyunuz. Kabuğunu soyduğunuz soğanı bütün olarak etlerinizin içine koyunuz ve etleriniz iyice yumuşayana kadar kısık ateşte kapağı kapalı pişiriniz. Ara Ara etinizi kontrol ediniz etleriniz yeteri kadar su salmadı ise ve suyu çektiği halde yumuşamadıysa yarım bardak kaynar su ekleyiniz. 
  Etleriniz istediğiniz yumuşaklığa ulaştıysa şimdi tencerenizin altını harlı ateşte olacak şekilde ayarlayınız ve etlerinizin dip tutmaması için kavurmaya başlayın. Bu işleme başlamadan önce tencerenizde ki soğanı çıkartınız.
  Kavrulup kızarmaya başlayan etlerinize damak tadınıza göre tuz ve karabiberi ekledikten sonra tereyağını da etlerle 2 dakika kadar kavurup ocağı kapatınız.
  Şimdi camdan kapaklı bir kaba pişen etlerinizi tencereden direk döküp, kaşık ile etlere bastırarak üzerini düzeltiniz. Etiniz iyice soğuyana kadar kapağını kapatmayınız. Etiniz soğudukça donacaktır. İyice soğuyup donduktan sonra üzerine kağıt havlu serip, tabağınızın kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz (Kağıt havlu koymamızın sebebi, dolapta kapak nem yaparsa su damlacıkları etimize damlayıp etimizin küflenmesine sebep olmasın diye)Bu şekilde kavurmanızı bir kaç ay muhafaza edebilirsiniz.
  Dolapta iyice donan etinizi,canınız kavurma çektikçe dilediğiniz gibi dilimleyerek servise hazırlayabilirsiniz :)
NOT: Kavurmanızın tuzunu normal yemek gibi değil de biraz daha fazla koymanızı tavsiye ederim. tuzu bol olunca hem kavurmanın ömrünü uzatıyor hem de soğuk kavurma yediğinizde ağzınızda bıraktığı yağ tadı olmuyor.
Afiyet olsun...

Yorumlar