ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI ENGİNAR TARİFİ

   Merhaba, bu gün sizlerle türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Zeytinyağlı Enginar tarifini paylaşacağım. Hem lezzetli oluşu hem kolay yapılışı ve sağlıklı bir seçenek olması sebebi ile sofranıza renk ve lezzet katacak bir yemek olduğunu düşünüyorum. Çevremde enginar sevmeyen çok az kişi vardır,onlar bile sırf enginarın sağlık durumumuza katkıları için ilaç niyetine de olsa bu şifalı sebzeyi tüketiyorlar.
   Zeytinyağlı Enginar'ın lezzetini iyice içine çekmesi için yemekden en az 3-4 saat önce pişirip soğumaya bırakarak dinlendirmelisiniz. Zeytinyağlı Enginar çoğu kişinin davet sofralarında bulundurduğu bir tercih oluyor. Bence bunun sebebi yemeğin pratik hazırlanması,hafif bir tarif oluşu, lezzetli olması ve sofraya güzel bir renk katmasından dolayı. Ben enginarlarımı genellikle ayıklanmış,temizlenmiş olarak almayı tercih ediyorum ama siz dilerseniz yapraklı hali ile satın alıp evinizde kendinizde temizleyebilirsiniz.
   Ayrıca mevsiminde aldığınız temizlenmiş enginarlarınızı limonlu suyu ile dondurucuya koyarak saklayabilir ve dilediğiniz zaman bu yemeği yapabilirsiniz.

portakallı enginar tarifi

MALZEMELER:
  • 5 adet temizlenmiş enginar
  • 2 portakal
  • 1/2 limon
  • 1/2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 kesmeşeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1 kavanoz garnitur
YAPILIŞI:
   Öncelikle portakalların ve limonun suyunu sıkın ve bu suya unu ekyerek güzelce karıştırın (topaklanma olmamalı) Bu hazırladığınız karışıma zeytinyağını, şekeri ve tuzuda ekleyerek şekerler eriyene kadar iyice karıştırın.
   Limonlu suda bekleyen enginarlarınızı suyun altında hafifçe ovalayarak yıkadıktan sonra çukur kısımları yukarı bakıcak şekilde tencereye yanyana diziniz. Tencerenin tabanına az önce hazırlamış olduğunuz sos karışımını döktükten sonra enginarları ince bir tabaka şeklinde geçicek kadar su ekleyiniz.
   Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirmeye bıraktığınız enginarlarınızı arada bir tencereyi hafifçe sallayarak kontrol ediniz ki dip tutmasın!! Enginarlar yumuşayana kadar bu şekilde pişirmeye devam ediniz. Eğer suyu çok azalmış olursa az su daha ekleyebilirsiniz. Enginarların sertlik derecesi tamamen sizin damak zevkinize kalmıştır, istediğiniz yumuşaklığa ulaştığı zaman ocağı kapatabilirsiniz.
   Pişmiş olan enginarları yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi servis tabağına alıp çukur kısımlarını garnitür ile süsledikten sonra tencerenin dibindekı sosunu üzerlerine gezdirip dinlenmeye bırakın. Daha öncede söylediğim gibi servisten en as 3-4 saat önce pişirmiş ve soğumaya bırakmış olmalısını. Afiyet olsun....

NOT: Garniturü hazır kullanmak istemiyorsanız kendiniz dilediğiniz gibi hazırlayıp kullanabilirsiniz.


Yorumlar