Güzel bir bayramı ve bayram ile birlikte gelen tatili geride bırakmış olmanın heyecanı ile herkese koskocaman sevgiler :) Bugün sizlere çocukluğumdan beri vaz geçemediğim hatta çocukluğumdan beri diyet bozma sebebim olan bir tarifi paylaşacağım.
Dışı kıtır kıtır içi ise tatlı ve akışkan olan bu şahane tatlıyı yapmak aslında hiçte sanıldığı kadar zor değil. Bazılarının köpük bazılarının mereng (meringue) ve bir kısmında beze dediği, aslında bir pastanecilik malzemesidir kendisi.
Çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen bu köpüksü malzeme bir çok pastacıya ilham kaynağı olmuş ve lezzetli tariflerin ana malzemesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu lezzet hala çok sevilmekte olduğu için baby shower, yeni doğan, kına ve sünnet tarzı kutlamalarda değişik şekillerde kullanılmaktadır.
Neyse tamam lafı daha fazla uzatmadan pratik tarife geçiyorum :) Umarım sizlerde yapınca etrafımda tadan kişiler kadar beğenirsiniz.
Dışı kıtır kıtır içi ise tatlı ve akışkan olan bu şahane tatlıyı yapmak aslında hiçte sanıldığı kadar zor değil. Bazılarının köpük bazılarının mereng (meringue) ve bir kısmında beze dediği, aslında bir pastanecilik malzemesidir kendisi.
Çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen bu köpüksü malzeme bir çok pastacıya ilham kaynağı olmuş ve lezzetli tariflerin ana malzemesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu lezzet hala çok sevilmekte olduğu için baby shower, yeni doğan, kına ve sünnet tarzı kutlamalarda değişik şekillerde kullanılmaktadır.
Neyse tamam lafı daha fazla uzatmadan pratik tarife geçiyorum :) Umarım sizlerde yapınca etrafımda tadan kişiler kadar beğenirsiniz.
MALZEMELER:
- 2 yumurta akı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1.5 çay bardağı pudra şekeri
- bir çimdik tuz
- 2-3 damla limon suyu
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı damla çikolata (isteğe bağlı)
YAPILIŞI:
Öncelikle tencerenizi orta büyüklükte veya büyük boy seçiniz çünkü yaptığımız harç iki katına kadar kabaracaktır.
Yumurta aklarını (içine hiç sarı karışmamalı) ,limon suyunu ve bir çimdik tuzu tencereye koyduktan sonra ocağınızın en küçük yerinde ve en kısık ateşe koyarak mikserinizin en hızlı modunda çırpmaya başlayın. Kabaran yumurta aklarına şekerleri ve vanilyayı ilave edip çırpmaya devam edin. Şimdiye kadar anlattığım işlem kısık ateş üzerinde 10-13 dakika kadar sürecek. Hazırladığınız karışım bembeyaz ve sert bir hal alınca zaten kıvam aldığını anlayacaksınız.
Ateş üzerindeki 10 dakikalık işlem bittikten sonra tencerenizi ateşten alıp 10 dakika daha mikserin en hızlı kısmı ile çırpın. Hazırladığınız karışımın iyice sertleşmiş olduğunu ve sıkma torbası ile şekil alabilecek kıvama geldiğini göreceksiniz.
İyice kıvam alan beze karışımınızı, 1cm aralıklar olacak şekilde krema torbası veya tabancası ile yağlı kağıt serili bir tepsiye istediğiniz şekli vererek sıkın. Ben damla çikolataları şekil verdikten sonra bezelerin üzerlerine yerleştiriyorum.
Önceden 100 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirip soğuyunca dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
PÜF NOKTALAR:
- Eğer fırınınız normalden daha çok ısınan hararetli bir fırınsa bezeleri fırına verdikten sonra ısıyı düşürebilirsiniz.
- Limon koymamızın sebebi bezelerimizin bembeyaz olabilmeleri için şarttır.
- Pudra şekeriniz yoksa normal toz şeker de kullanabilirsiniz fakat pudra şekeri kullandığınız zaman içi daha akışkan ve lezzetli bir hal alıyor.
- Yumurtaların oda sıcaklığında olmasına ve sarısının aklarına hiç bulaşmamasına çok dikkat etmelisiniz.
- Ateşten alınan bezeyi ne kadar uzun süre çırparsanız kıvamı ve lezzeti o kadar güzel oluyor.
- Bezeleriniz şekil almıyorsa az çırptınız demektir ve böyle bir durumda yeniden çırpmaya başlamalısınız.
- Pişirdiğiniz ve soğuttuğunuz bezeleri hava almayan cam bir kavanozda saklarsanız ilk günkü gevrekliklerini korumaya devam edeceklerdir.
- İçine dilediğiniz malzemeyi katabilirsiniz.
Afiyet olsun....
Yorumlar