GÜVEÇTE PASTIRMALI HUMUS TARİFİ

   Merhabalar, uzun bir aradan sonra işte yeniden yazma fırsatını yakaladım. Blog'uma eskisi kadar zaman ayıramadığımın farkındayım fakat elimden geldiğince sizlerle tariflerimi paylaşmaya çalışıyorum. Bu gün sizlere davet sofralarının ve muhabbet (içki) masalarının olmazsa olmazlarından olan Humus tarifimi paylaşacağım. Krema gibi kıvamı ve sıcaklığı ile daha da yayılan kokusu ile herkesin iştahını açan bu tarifin hem göz zevkinize hem de midenize hitap edeceğini garanti ediyorum :) İşte başlıyorum;

Pastırmalı Humus Tarifi

MALZEMELER;
  • 1.5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 7 yemek kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 limon suyu
  • Süt (kıvam bulana kadar eklenecek)
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7-8 dilim çemensiz pastırma
  • 1,5 yemek kaşığı tere yağ
  • tuz
YAPILIŞI;
   Nohut'u 1 gece önceden su dolu tencerede dinlendirin. Ertesi güne şişen nohutlarınızın suyunu süzüp yeniden üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup, iyice yumuşayana kadar haşlayın. Pişen nohutlar ılındıktan sonra kabuklarını soyun (yoksa humusunuzun kıvamı pütürlü olur)
   Kabuklarını soyduğunuz nohutlarınızı püre kıvamına getirin ve sırasıyla; limon suyu, tahin, sarımsak (ezilmiş) ve zeytin yağı ekleyip karışıma iyice yedirin. İstediğiniz yumuşak kıvama ulaşana kadar sütü azar azar püre karışımınıza ekleyin. Karışımın boza kıvamında olması gerekiyor.
   Kıvam buldurduğunuz püre karışımınıza şimdi kimyon, pul biber ve tuzu ekleyin. Dilerseniz baharatları damak tadınıza göre çoğaltabilir yada eksiltebilirsiniz.
  Ayrı bir yerde tavada tereyağını eritin ve pastırmalarınızı bu yağda bir güzel pişirin. Pastırmalar piştikten sonra güveçlerinizin altına biraz humus koyduktan sonra pastırma koyun ve üzerine yeniden humus koyun.
   Ben pastırmaları ikiye bölüp güveçlerime 2-3 kaşık humus ve pastırma koyarak 3-4 kat bu şekilde yerleştiriyorum. Yani bir güvece 1.5-2 pastırma koyuyorum.
   Dilediğiniz gibi humuslarınızı ve pastırmalarınızı güveçlere yerleştirdikten sonra tavadaki tereyağını humuslarınızın üzerine paylaştırın.
   Servis yapmadan önce 200 derece önceden ısınmış fırında 10 dakika kadar pişirip iyice lezzet almasını sağlayın ve sıcak sıcak servis yapın.
   Güzel konuların konuşulduğu huzur dolu sofralarınız olsun. Afiyet ile...

Yorumlar