HAMSİLİ PİLAV TARİFİ

  Merhabalar, sizlere daha önce de bahsettiğim gibi ben Karadenizli bir annenin kızıyım. Babam ise tam bir İstanbul beyefendisidir :) Şimdi sizlerin bu tarifi annemden yada anneannemden öğrendiğimi düşündüğünüzü hisseder gibiyim fakat yanıldınız :) Hem göze hem mideye hitap eden bu tarif benim canım babacığımın tarifi. Babamın değişik ve lezzetli yemeklere olan merakı bu tarifi de denemesine sebep oldu. Sonuç; çok şaşırtıcıydı çünkü Karadenizli olmadığı halde yaptığı pilav muazzam tadı ile herkesi kendine hayran bırakan bir yemek oldu :) Denediği ilk günden beri de bir çok davet sofrasının gözdesi olmaya devam etti. Öncelikle sizlerin huzurunda da, bana hamsili pilavı sevdiren Canım Babama teşekkür ederim...
  Şimdi sizlerle sofralarda görsel şölen yaşatan bu yöresel yemeğin tarifini paylaşacağım. Şimdiden afiyet olsun...
Hamsili Pilav

 


MALZEMELER:
  • 1 Kg. Hamsi
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 bardak sıcak su
  • 2 adet kuru soğan (küçük zar şeklinde küp şeklinde doğranmış)
  • 5 adet taze soğan (halka şeklinde doğranmış)
  • yarım demet dere otu
  • yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/4 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
  Öncelikle yemeğimizin olmazsa olmazı olan balıklarımızı hazırlayarak başlamalıyız. Bunun için ilk yapılması gereken; Hamsimizin başını ve kuyruğunu kesip, kılçığını ayırarak fileto şeklinde ayıklamamız. Fileto şeklinde ayıklanan balıklarımızı yıkayıp suya koyalım ve suda biraz dinlendikten sonra süzelim. Süzdükten sonra tekrar suya koyacağımız hamsilerin bu seferki bekleme suyuna 1 kaşık sirke , 1/4 limon suyu ve 1 kaşık tuz koyup balıkları 20 dakika bu suda bekletelim. 20 dakika sonra süzdüğümüz balıklarımızı bu sefer de karabiber ve tuz ile ovalım ve balıkları bir köşede bekletelim.
  Pirinci sıcak suda yarım saat kadar dinlendirelim. Kuru soğanları küçük zar şeklinde doğrayıp yağda kavuralım. Kavurulan kuru soğanlarımıza fıstık ve cevizi ekleyip fıstıklar renk değişene kadar kavurmaya devam edelim. Bu aşamadan sonra süzdüğümüz pirincimizi ekleyip iyice kavuralım. Bütün bu malzemeler iyice kavrulduktan sonra 3 bardak sıcak su ile birlikte kuş üzümlerini de ekleyip pişirelim. suyunu çeken pirince dere otu, maydanoz, taze soğan ve baharatları  karıştırıp 10 dakika pilavı dinlendirelim (demlenmesi için)
  Pilavınızı pişirmek istediğiniz kalıbınızı yağlayın (ben kek kalıbı kullandım) Kullanacağınız kalıbın dibine ve yan duvarlarına balıklarınızı çok az üst üste binecek şekilde yan yana dizin (balıkların bir kısmını üstünü kapak gibi kapamak için ayırın) Kabınızın şeklini alan balıklarınızın üzerine güzelce pilavınızı yerleştirin. Dikkat edin balıklarınızın arası açılmasın ve kaymasın. Bütün pilavı güzelce yerleştirdikten sonra en üstüne yine muntazam bir şekilde kalan balıklarınızı kapatın ve üzerine biraz zeytin yağı gezdirin. Hazır olan pilavınızı önceden ısınmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.     
  Umarım tarifi beğenir ve afiyet ile yersiniz. Sevgiler...
 
 

Yorumlar